Familje- och Lifestylefotografering

Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna och den information som kan behövas inför en familje eller lifestylefotografering.

Vad skillnad egentligen är mellan en familjefotografering och en lifestylefotografering?

En familjefotografering är en klassisk fotografering där man ofta är i en studio, eller utomhus och bilderna är mer eller mindre arrangerade.  

Med lifestyle menas att jag som fotograferar er i er hemmamiljö. Målet med en lifestylefotografering är att fånga ögonblick ur er vardag, det ska inte kännas poserat och stylat, utan mer naturlig. Under fotograferingen hittar vi på saker som ni gillar att göra, exempelvis busa, leka, baka, kramas.

Med små barn och nyfödda skapar vi en härlig stund med både plats för mys och bus. Det gör också att ni under mer avslappnade former än en stylad fotografering kan dokumentera er första tid tillsammans.

lifestylefotografering

När ska jag boka lifestylefotografering?

Vid lifestylefotografering spelar det ingen roll hur gamla era barn är, vi bokar en tid som passar er.

Hur går fotograferingen till?

Fotograferingen sker hemma hos er. Jag älskar att fotografera hemma hos er där både ni och barnen känner er mer avslappnade.  Jag brukar vilja boka in fotograferingen på förmiddagen då ljusinsläppet är som bäst och att även barnen brukar vara som piggast då. Föredrar ni eftermiddagen går även det jättebra. 

Vi kommer avsätta 1-2 timmar för fotografering för att inte stressa och hinna med matpauser och blöjbyten beroende på familjemedlemmars ålder och humör.

Behöver vi städa?

Ni behöver alltså inte lägga ned massor av tid på att städa eller plocka undan inför att vi ska fota. Är det något jag tycker stör bilderna så flyttar vi det tillsammans. Vanligtvis sker fotograferingen i köket, sovrummet och vardagsrummet – vid matbordet, i sängen, soffan och golvet.

Vad ska vi ha på oss?

Det man kan göra, om man vill, är att välja kläder som är matchar varandra färgmässigt. Ljusa och enfärgade plagg blir jättefint. Ni behöver absolut inte se likadana ut men det blir trevligare bilder om alla till exempel har kläder ur samma färgskala. Undvik randiga, prickiga och rutiga kläder, samt kläder med tryck . Små barn får gärna vara barfota, för er som är lite äldre rekommenderar jag mörka strumpor. Det viktigaste är dock att ni är bekväma, då blir bilderna mer naturliga! Jag har skrivit ett inlägg med förslag på färgkombinationer på kläder inför en fotografering.

Under fotograferingen går det bra att ha flera ombyten.

Fotografering av Isac